Welkom in het Staelduinse bos

Welkom in het Staelduinse bos

Praktische info:   

Wandelentips

Wandeltip! Volg de vleermuisroute van 3,5 kilometer door de rode paaltjes te volgen. Wilt u een iets kortere wandeling maken, dan is er de Oude Koestalroute van 2,5 kilometer. Deze is te lopen door de gele paaltjes te volgen.  

Parkeren:

Parkeren kan bij het kampeerterrein aan de Staelduinlaan in 's Gravenzande. De ingang van het kampeerterrein ligt tegenover Staelduinlaan 12.

 Openbaar vervoer:

Vanaf het busstation in Naaldwijk neem je bus 31 (Veolia) richting Den Haag. Je stapt uit op de Naaldwijkseweg, halte Heenweg bij het café. Vanaf daar is het nog ongeveer 40 minuten lopen: de Heenweg uitlopen, Maasdijk oversteken en dan linksaf de Maasdijk volgen (onderlangs de N220) tot aan de bosrand. Nu loop je linksaf de Staelduinlaan in. 

Locatie:

Staelduinlaan 12, 2691NN, 's Gravenzande.

Het Staelduinse Bos blijft verrassen - een prachig oudbos, heuvelachtig loofbos, omringd door kassen en graslanden. Het was baron Van Rijckevorsel die het bos in de 19e eeuw op een serie rivierduinen liet aanleggen. Resten van zijn landgoed zijn nog altijd terug te vinden, netals talrijke Duitse bunkers, waarin zes soorten vleermuizen overwinteren. In de herfst is er bovendien een overvloed aan paddenstoelen te vinden. Al met al een prachtige plek om te wandelen, of om met  de rolstoel te verkennen. 

Wandelen.

Er zijn twee wandelroutes, beide gaan langs de bunkers. De Vleermuisroute (rood, 3,5 km).De Van Rijckevorselroute (blauw, 2,5 km) is rolstoelvriendelijk.

Publieks­lievelingen.

Zes soorten vleermuizen, vlinders, libellen, kikkers, salamanders, stinsenflora, specht, bosuil, wielewaal en boomvalk. Ook bijzonder: stinsenflora, planten die oorspronkelijk niet of nauwelijks in Nederland voorkwamen, maar vanaf de Middeleeuwen rond kastelen, stinsen en havezaten zijn aangeplant (krokussen, sneeuwklokjes, narcissen).

Vogels kijken

Bij de uitkijktoren en het vogelkijkscherm is er de mogelijkheid om vogels te kijken. 

      Lees.. De herfst gevangen in prachtige goud-gele kleuren, in volle glorie is ie weer uitgebarsten. 

De herfst gevangen in prachtige goud-gele kleuren, in volle glorie is ie weer uitgebarsten.

Het waait hard, de frisse oostenwind voelt heel koud aan, dwarrelende goud gele blaadjes, knorrende takken, je vraagt je af, hoe verzint de natuur zoiets. Wanneer de zomer voorbij is en de dagen korter worden, doet langzaam de herfst zijn intrede, een uiterst ragfijne dunne grens tussen licht en donker. De tijd van vallende blaadjes, beukennootjes, en het bos weer de tijd krijgt zijn natuurlijke dood te sterven. Dit alles gaat gepaard met een prachtig festijn van kleuren geel, rood, en alles wat daar tussen zit. Dan schitteren vele kleuren als op het schilderspalet van Claude Monet. Zelfs de paddestoelen krijgen iets misterieus, iets sprookjesachtig. De laatste bladeren van de beuk en de eik dwarrelen vlinderlicht rustend op de aarde. Een nevelig loom hangt als een deken boven het Westland. Ooit schreef Vivaldi een prachtige herfstsonnet, het draait om de Romeinse godheid Bacchus, de god van de wijn, hetgeen niet meer voor de hand ligt in het seizoen waarin de druiven worden geoogst en de eerste flessen nieuwe wijn worden ontkurkt. Melancholisch klinken de droeve tonen van violen.

De herfst, een tijd om eens een flinke frisse boswandeling te maken. Maar ook langs de kust is het in dit jaargetijde geweldig. Het duinenlanschap langs Monster en 's Gravenzande, jonge duinen die door aanvoer van zand en wind prachtig aangroeien. Zelfs de konijnen zijn in hun element, het konijn is een opvallend diersoort in de duinen. Vrolijk huppelend stuiven ze door het zand, lekker knagend aan duinriet, al moet de populatie van het konijn in het duin ook weer niet te groot worden. Er is geen jaargetij die zo vol zit met uitbundigheid als de herfst, je zou kunnen zeggen, het voorspel van de naderende vorst. Morgennevel, een mistgrijs kleed dat hangt over de polder, koeien blazen de mooiste wolken. De polder geurt heerlijk naar dampend gras, bedauwde spinnenwebben borduren de fraaiste ragdunne lijnen, en zorgen voor een oogverblindend schouwspel.

Neem je kinderen mee, en ga lekker struinen door het Staelduinse bos.

Vaal schijnt de ochtendzon over de weilanden rondom het Staelduinse bos. Een mistgrijs kleed bedekt de bos, geen maand is zo vol van schoonheid als oktober. Maak een frisse herfst wandeling door dit prachtige oude oerbos. De herfst met al zijn charme, de bomen kleuren prachtig, haal diep adem, haal de herfstlucht naar binnen en proef zo de geur van de herfst. Paddestoelen steken hun eerste kopjes boven het vochtig mos uit, terwijl de bladeren maar blijven dwarrelen. Schapen die me lodderig en kauwend nakijken, ook zij genieten van de herft. Neem je kinderen mee, en duik het bos in, kinderen kunnen enorm enthousiast worden van alles wat ze op hun pad tegen komen. Dennenappeltjes, fraai gekleurde bladeren, eikeltjes, nootjes, kastanjes, thuis kunnen ze er de leukste dingen van maken. Luister naar het ruisen van de bomen, snuif op die frisse lucht, het geef je zoveel energie.

Het Staelduinsebos is het enige overgebleven bosgebied rondom het Westland. Het wordt beheerd door het Zuid-Hollands landschap. Het Staelduinse bos is vrij toegankelijk voor natuurliefhebbers. Het gebied heeft een rijke verscheidenheid aan bomen, struiken, planten, varens, mossen, en paddestoelen. Tevens een belangrijk broedgebied voor vele soorten zangvogels. Maar ook vleermuizen hebben bezit genomen van het bos. Zelfs 'foeragerende rosse vleermuizen zijn hier waargenomen, bunkers zijn voor de vleermuizen populaire woonplaatsen geworden. Door de enorme dikke muren heerst er een constante luchtvochtigheidsgraad, een ideaal leefklimaat voor de vleermuizen. Er staat nog een enkele bloem in de met dauw bedekte weide, vogels verdwijnen in de vage verte, hoog in de onmetelijke lucht dalen ze nog eenmaal over het bos.

Maak een frisse strandwandeling langs bos en duin, en voel de wind tot in je kruin.

Op enkele kilometers wandelen ligt alweer het strand op ons te wachten, naderbij gekomen hoor je het ruisen van de zee, hier proef je het zoute zilte water. Wuivend helmgras doet je begroeten, starend over die eindeloze zee. Voor even zijn we de gast van de zee, een vaal zonlicht spiegelt over het 'grote water. In de verte scheren zeemeeuwen laag over de schuimende golven, zwevend met de wind mee. Hoorbaar knisperen de schelpen onder je schoenen, langs de kustlijn van het strand wandelen mensen heen en weer, genietend, als een chanson van ritmische golven. Als iets bijzonder is aan Nederland, zijn het wel de duinen en de kust. Zand dat over het duin wordt geblazen, de duinen hebben een ongelofelijke belangrijke functie. Helmgras diep aangeplant, zorgt er zo voor dat het duinzand bijelkaar blijft.

laat je hoofd lekker leegwaaien, geniet van het geweldige uitzicht, witte schuimkoppen, schitterende wolkenpartijen, dit samen met kilometers strand, van eb naar vloed, het doet je absoluut goed! Helemaal verwaait maar heerlijk uitgerust, geniet je van een heerlijke welverdiende kop warme chocolademelk.