beleef de natuur in het Westland

Ontdek de mooie natuur-plekjes in het Westland, er zijn er niet zoveel, maar wat we bezitten daar moeten we echt zuinig op zijn. Ga de natuur in.. op deze page lees je alles over mooie wandel & fiets-route's, en recreatie. Natuureducatie, natuurbescherming, bijzondere natuurgebieden, en algemene informatie. 

                                        

* Het prinsenbos  * De Zeven Gaten  * De Wollebrand  

                                               

* Langs strand en duin  * Het Staelduinse bos

Tuinvogels  

Birds  National Geographic


Welkom in het recreatiepark 'Prinsenbos' Naaldwijk.

 Het Prinsenbos 

Het Prinsenbos is een recreatiegebied is gelegen aan de Grote Achterweg in Naaldwijk. Het bestaat voor het grootste gedeelte uit een plas met een dunne rand loofbos. Het gebied heeft de taak om water op te slaan. In het recreatiegebied vind je natuur, sport en ontspanning.

Recreatiemogelijkheden

Het Prinsenbos heeft een mooie wandelroute. Het grootste deel van deze route is goed bereikbaar met een rolstoel. Er zijn 4 visplekken en een hondenstrandje.

Kinderen kunnen veel zien en leren in de verschillende tuinen. Er worden regelmatig activiteiten en excursies georganiseerd. Het recreatiegebied heeft allerlei speeltoestellen en een strandje met ligweide.

Natuur- en milieueducatie

Scholen kunnen ook gebruik maken van het Prinsenbos. Kinderen kunnen de natuur op een leuke manier leren kennen. Op deze manier wil de Westlandse Natuur- en Milieu Educatie de betrokkenheid van kinderen bij de natuur en het milieu vergroten.


Tip..vogels in de tuin.

In de tuin bezig zijn, is voldoening gevend en ontspannend. Een mooie, goed onderhouden tuin is een lust voor het oog. Toch is het voor de vogels beter om het niet te overdrijven: zij houden wel van een ietwat rommelige tuin.

Daar kunnen ze lekker rondwroeten tussen neergevallen bladeren om beestjes te pikken. Ze kunnen op zoek naar zaadjes van uitgebloeide planten en hebben voldoende gelegenheid om zich te verstoppen. Het advies van de vogelbescherming is dan ook om de tuin niet te schoon en netjes te maken. Maar, wat kun je dan wél doen en wat kun je beter laten?

In het najaar maakt men over het algemeen de tuin 'winterklaar'. Dat is prima, maar denk daarbij ook aan de vogels! Probeer zoveel mogelijk 'opruimwerk' uit te stellen tot het vroege voorjaar, want dat vergroot de overlevingskansen van onze gevleugelde vriendjes. Laat afgevallen blad lekker onder de struiken liggen. Dat is overigens ook beter voor de tuin. Het blad vormt een isolerende laag op de bodem, waardoor de wortels van de planten beschermd worden tegen de kou. Vogels vinden het heerlijk om in dat blad te rommelen, op zoek naar sappige beestjes. Blad dat op het gazon ligt, kun je de border in harken of blazen. Dat is beter voor het gras en ziet er netter uit.