Reserveer nu de bundel Nostalgia Westland 'Jeugd om nooit te vergeten' 

Wil jij graag mijn nieuwste bundel Nostalgia Westland 'Jeugd om nooit te vergeten' 
reserveren zodra die verschijnt? 

Zeer binnenkort rond 30 april komt alweer mijn 6e bundel uit. Een bundel vol met heerlijke verhalen in een tijd dat we nog een broekie waren.

Mijn nieuwe bundel een verzameling vol met warme herinneringen. Mijn vroegste herinneringen gaan terug naar de jaren zestig waar ik opgroeide in de oude gezellige wijk Kruisbroek. Ook wel mooi omschrijven als 'CruysbroEen jeugd om nooit te vergeten

De plaats waar ik ben opgegroeid

De gewone fijne dingen uit onze jeugdjaren, herinner jij ze je nog? De tijd waarin wij jong waren, en de sfeer die het met zich mee bracht, alles was ook meer landelijk. In schoolvakanties trok je er al heel vroeg op, via smalle zanderige weggetjes ging je op pad, waarheen? Ach dat maakte helemaal niets uit, je zag wel wat op je pad kwam. Dorpjes omringd door landelijke boerderijen. Hier proefde je de geur van het verse grasland en hooi. In de verte was een boer met zijn riek bezig. Voor even teruggaan naar die tijd en voor je het weet zit je weer midden in de tijd van onze jeugd, eenvoudig, maar toch ook wel een beetje rijk. Voor mij als kind was het een heerlijke tijd. In de boomgaard rook het heerlijk naar appels, peren, laag over de grond groeide welig de rabarber. Groengele korenvelden golfden deinend door de wind. Gulzig grazende koeien en schapen en pal achter het hek lag weer zo'n klein polderslootje vol met dansende kikkers. Ik herinner me nog de melkkar vol met rammelde bussen, ik had iets met het platteland, oh en dan die geur van het hooi.

Na een korte wandeling nader ik de polder nabij de Lange Broekweg. In de verte half achter zacht blauwwitte wolken zie ik molens, met daarachter weer de kerk van het kleine dorpje De Lier. Daar, ja daar dat is een mooie plekje, hier kan ik wel even gaan zitten. Sabbelend op een droog rietpluimpje kijk ik vol bewondering naar leeuwerikgevechten. Op mijn hurkjes zittend in de luwte van wat riet, schuinweg langs een slootberm, genietend van de zon. Wat niet altijd gemakkelijk te doen is, want in de morgenuren - en dat is de beste tijd voor waarneming - komen wind en zon meestal van dezelfde kant. Ondertussen leer ik vanzelf wel de plezierigste houding te vinden. De commotie is al in volle gang, een bundel veren fladdert boven de madeliefjes, het zijn twee leeuweriken. Ze houden zich rechtop, kop in de lucht met een boos kuifje er op, staart omlaag. Wijd uitgespreid met schitterend witte zijveertjes. En 't aardigste is, dat ze allebei zingen, zo hard ze kunnen. Telkens moeten ze ademhalen en eindelijk vallen ze neer in 't gras, waar nu op de grond de olijke ravotpartij wordt voortgezet.

Ik proef de frisse voorjaarswind, daar gaat ie weer. Vol bewondering volg ik de leeuwerik. Ik luister naar zijn melodie, tientallen vogels zingen luid mee boven de akker en weidevelden. Zie hem stijgen uit zijn weiland, over de polderslootjes, over gras en hooilanden, prachtig geel van dotter- en boterbloemen, omzoomd met wilgen, donzig vol met katjes. Kijk hem zweven over ons dorp, over de polder, waar bruine paarden de ploeg trekken door de vette klei, over 't donkere water en de donkerbruine mesthopen, tot hij een hoogte bereikt heeft, vanwaar hij ons hele Westlandse dorp kan overzien en daar blijft hij dan zweven, zingend, ja luid zingend, tot hij eindelijk langzaam weer neerdaalt op zijn nest. Intens tevreden wandel ik via een smalle sloot terug richting de Middel Broekweg, nog even oversteken, en daar achter wachtte dan mijn eigen kleine wereldje. Mijn wijk waar ik geboren ben, het draagt de mooie naam Cruysbrouck, gezellige oude straatjes vol met prachtige oude fruitnamen. Oud Cruysbrouck met zijn prachtige hoeve. Hier in deze wijk waar ik ben opgegroeid. De boerenhofstede (19e eeuw) is een bijzondere en stijlvolle boerderij. Nog steeds is het een plaatje en ik ben zo blij dat deze prachtige oude boerderij er nog staat. Vroeger was hier het domein van de oranjes. De naam Cruysbrouck zou zijn ontstaan door de ligging van de boerderij bij de kruising van twee wegen, die lagen langs de 'Broek' een oude naam die weer is ontleend aan moerassig land. Nou en daar gaat het nou juist om, hier in dit drassige landje pal achter Cruysbrouck waar ik ben opgegroeid, heerlijk toch! Kortom, een fijne jeugd, waarin wij het gevoel hadden van fijn 'buiten' wonen.

Mocht hem aanschaffen?' Alvast heel veel leesplezier toegewenst.

Clemens

Maar bestellen kan natuurlijk ook.

Bestel formulier verhalenbundel Nostalgia Westland 'Jeugd om nooit te vergeten' 

                                                                   Bundel reserveren.